VM Medical Park Maltepe Hastanesi
Çalışma Saatlerim
  • Pazartesi: 08:00 - 18:00
    Salı: 08:00 - 18:00
    Çarşamba: 08:00 - 18:00
    Perşembe: 08:00 - 18:00
    Cuma: 08:00 - 18:00
    Cumartesi: Kapalı
    Pazar: Kapalı
İletişim Bilgilerim

Laparoskopik (kapalı) Reflü Cerrahisi

Laparoskopik Reflü Tedavisi

Reflü, toplumumuzda sık görülen bir hastalıktır. Kısaca tanımlamak gerekirse, mide içindeki mide sıvısının yemek borusuna geri kaçması sonucunda oluşan semptomlar ve bundan dolayı ortaya çıkan yemek borusundaki bozulmalardır. Bazı durumlarda yemek parçaları da yemek borusuna kaçabilmekte ve hastalar bu şikayetlerle hastaneye başvurabilmektedir.

Reflü Belirtileri

Mideden boğaza doğru mide sıvısının kaçması sonucunda oluşan ağrı ve yanma en yaygın belirtilerdir. Özellikle yemek yedikten sonra oluşur. Asitli gıdalar, aşırı yağlı veya alkol tüketimi, bol baharatlı yiyecekler veya taze sıkılmış meyve suları reflü oluşumuna neden olabilir.

  • Mide içeriğinin ağza gelmesi
  • Ses kısıklığı
  • Geğirti
  • Yutkunma zorluğu
  • Bulantı, kusma
  • Boğaz ağrısı
  • Göğüste yaygın bir ağrı
  • Sırt ağrısı

gibi reflü belitirleri ile hastalar hastaneye başvurabilirler.

Reflü Tanı ve Tedavisi

Hastanın öyküsü dinlenerek, detaylı muayene ve endoskopi ile teşhis konulur. Teşhis koyulduktan sonra önemli olan şey, hastaların yaşamlarını belirli bir beslenme kalıbı içerisinde geçirmeleridir. Bu rahatsızlığı yaşayan hastalar, aşırı yağlı yiyecekler ve kızartmalardan, alkol ve sigara tüketiminden, asitli yiyeceklerden, çikolata, nane, sarımsak ve soğandan, dar giyeceklerden uzak durmalıdır. Yaşamlarında bunlara dikkat ederek ve varsa fazla kilolarından kurtularak bu hastalığın tedavi edilmesi muhtemeldir. Obez hastalarda görülen reflünün nedeni olarak; karın içinde görülen fazla basınç ve bu basıncın mideye baskı yapması sonucunda, mise asidinin yemek borusuna kaçması gösterilebilir. Bunun için bazı hastalarda sadece kilo vermek bile bu basıncı azaltacağından, reflü hastalığını tedavi edebilir. Bunların yeterli olmadığı durumlarda mide asidini baskılayan ilaçlar ile de tedavi gerçekleştirilebilir. Ancak daha ileri seviyelerde seyreden reflü hastaları için cerrahi işlem gereklidir. Bu yöntem ile hastalar, reflü hastalığından tamamen kurtulabilmekte ve hayat konforunu yükseltmektedir. Reflü ameliyatı etkili bir tedavi yöntemidir. Cerrahi işlem sırasında hastanın yemek borusu kapağı güçlendirilerek, mise sıvısının yemek borusuna geçişi engellenirken, mide fıtığı gibi bir rahatsızlık varsa bu da giderilir.

Laparoskopik cerrahi reflü hastaları açısından konforlu ve iyileşme süreci hızlı olduğundan tercih edilme nedenidir. Uzun süren reflü hastalarında veya ilaçların işe yaramadığı durumlarda cerrahi işlem tercih edilir. Bu işlem sonucunda hastalar sağlıklarına kavuşurken; 3 gün gibi bir sürede hastaneden taburcu olup, bir hafta ile 10 gün gibi bir süre içerisinde de işlerine ve eski yaşamlarına geri dönebilmekteler.

Reflü Hastalığı İle İlgili Sık Sorulan Sorular

Reflü nasıl geçer?

Reflü, bazen sadece beslenme düzeni oluşturularak geçebileceği gibi ilaç ile de tedavi edilir. Ancak ilerlemiş durumlarda cerrahi işlem gerekir.

İlerlemiş reflü belirtileri nelerdir?

İlerlemiş reflü belirtileri arasında kanama, ses kısıklığı, öksürük sayılabilir.

Reflüye ne iyi gelir?

Lif açısından zengin gıdalar, muz, havuç, brokoli, kantaron yağı, elma papatya çayı gidi yiyecekler reflüye iyi gelebilir.


Reflü yasak listesi var mı?

Kahve, çikolata, gazlı ve asitli içecekler ve alkol, soğan ve sarımsak gibi yiyecekler ile yağda kızartılmış yiyecekler reflü hastalarına önerilmemektedir. Bu gıdalar asit miktarını artırarak daha fazla yanma hissine neden olabilir.


Bebeklerde reflü belirtileri nelerdir?

Reflü yaşayan bebekler, beslenmeyi reddedebilirler. Sık aralıklarla öğürme, mide besinlerinin ağza gelmesi ve bunun sık sık tekrarlanması ile kilo kaybı yaşayabilirler.


Bebeklerde reflü ne zaman geçer?

Bebeklerin ilk dört ayında mide kapağının tam olarak gelişmemesine bağlı olarak reflü gözlenebilir. 12 ve 18 aylar arasında ise reflünün tamamen ortadan kalkması beklenir.

Bebek reflü yatağı işe yarar mı?

Reflü yatağı pozisyon gereği bebeklerin kafalarını daha yukarıda tuttuğundan midedeki besinlerin yemek borusuna kaçmasını engelleyebilir. Ancak bunun reflüye iyi geldiğine dair bilimsel bir kanıt bulunmamaktadır.

Atipik reflü belirtileri nelerdir?

Atipik reflü yemek borusunun iç tarafında oluşan ödem sonrası boğazda bir yumru hissi yaşanmasıdır. Göğüs ağrısı gibi şikayetlere neden olur.


Gastroözofajial reflü hastalığı nedir?

Halk arasında sadece reflü olarak adlandırılan gastroözofajial reflü hastalığı, mide besininin yemek borusuna geri kaçması olarak tanımlanabilir.

Reflü göğüs ağrısı yapar mı?

Reflü hastalığı göğüste ve sırta yayılan ağrı yapabilir. Bunun yanında yemek borusunda yanma hissi ve boğaza doğru gelen bir ağrı gözlemlenebilir.