VM Medical Park Maltepe Hastanesi
Çalışma Saatlerim
  • Pazartesi: 08:00 - 18:00
    Salı: 08:00 - 18:00
    Çarşamba: 08:00 - 18:00
    Perşembe: 08:00 - 18:00
    Cuma: 08:00 - 18:00
    Cumartesi: Kapalı
    Pazar: Kapalı
İletişim Bilgilerim

Mide Kanseri

Mide Kanseri Cerrahisi

Mide Kanseri Tedavisi

Mide kanseri genel olarak meme ve akciğer kanserlerinden sonra en sık görülen üçüncü kanser türüdür. Önlenebilir olması yönünden önemini korumaktadır. Mide kanseri açısından gelişen bilimsel araştırma ve uygulamalar gösteriyor ki, mide kanserine neden olan Helicobacter pylori isimli bakterinin saptanması ve tedavi edilmesi, mide kanserini önlemede oldukça önemli bir adımdır. Bu bakteri antibiyotik ile tamamen ortadan kaldırılabilmektedir. Ancak yine de mide kanserinin tamamen önlediği konusunda yeterli veri bulunmamaktadır.

Mide Kanseri Belirtileri

Mide kanseri belirtileri her hastada farklı bir şekilde ortaya çıkabilir. Çoğunlukla belirtiler hastalığın ileriki evrelerinde görülmekle birlikte şöyledir;

  • Hastalarda kilo kaybı gözlenebilir
  • Yutmakta zorluk çekebilirler
  • Mide de ağrı, yanma, bulantı, kusma olabilir
  • Şişkinlik ve doygunluk hissi yaşayabilirler
  • Hazımsızlık ve geğirti görülebilir

Tüm bu belirtiler tek başına tanı koymak için yeterli değildir. Bu belirtileri gösteren hastaların detaylı bir şekilde muayene edilmesi ve net bir tanı için gereken tetkiklerin yapılması gerekmektedir. İlerlemiş mide kanseri belirtileri arasında kanlı dışkı ve kanlı kusma görülebilir.

Mide Kanseri Risk Faktörleri

Mide kanserinin kesin nedenlerini sıralamak mümkün değildir. Ancak bazı risk faktörlerinden bahsedilebilir. Bunlar;

  • Çok pişirilmiş etler
  • Çok tuzlu salamura yiyecekler
  • Sigara kullanımı
  • Nitrat ve nitrit içeren besin tüketimi
  • Fazla kırmızı et tüketimi
  • Tütsülenmiş gıdaların fazla tüketimi
  • Vitamin C, E içeren besinlerden zengin beslenmemek
  • Helicobakter isimli bakterinin varlığı
  • Ailede kanser öyküsü bulunması

Bütün bunlar mide kanseri ile ilişkilendirilebilir. Ayrıca bunlara ek olarak bazı meslek gruplarında da mide kanseri riski yüksektir. Kömür madeni işçileri, asbest ve kauçuk ile çalışanlar, petrokimya ve lastik üretiminde çalışan işçiler risk grubu meslekler arasındadır.

Mide Kanseri Teşhis ve Tedavisi Nasıl yapılır?

Mide kanserinde tanı koyulabilmesi için, hastanın yukarıdaki bölümde sayılan belirtiler ile doktora başvurması ve doktorun öyküyü dinledikten sonra mide kanseri ile ilişkilendirip bazı tetkikler yapması gerekir. Mide kanseri belirtileri basit mide hastalıkları ile benzer olduğundan, ilk etapta önemsiz görülüp teşhis konulamayabiliyor. Onun için doktorun muayenesi çok önemlidir. Kanser hastalıklarında erken teşhis tedavinin olumlu ilerleyebilmesi için şarttır. Teşhiste genellikle görüntüleme yöntemleri kullanılır. Endoskopi, mr, mide grafisi, ultrason, göğüs röntgeni, bilgisayarlı tomografi gibi pek çok yöntem kullanılabilir. Bu yöntemlerin biri ya da birkaçı ile beraber yapılan kan testi sonuçlarına göre tanı koyulur. Ve hastanın durumuna göre uygun olan tedaviye başlanır. Mide kanseri, diğer kanser türlerinde olduğu gibi cerrahi yöntem, kemoterapi ve radyoterapi ile tedavi edilebilmektedir. Hastalık ne kadar erken teşhis edilirse, tedaviden olumlu sonuç alınma oranı o kadar fazla olur. 0, 1, 2, 3. evrelerde cerrahi işlem ile kanserli kısım çıkartılarak tedaviye başlanabilir. Bazı durumlarda 4. evrede de cerrahi işlem uygulanabilmektedir. Gastrektomi olarak isimlendirilen midenin çıkarılması işlemi mide kanserinde temel tedavi yöntemlerindendir. Hastanın durumu ve kanserin seyrettiği evreye göre mide tamamen veya bir kısmı alınarak çıkarılabilir. Bunun yanında lenf düğümleri ile kanserin yayılım gösterdiği yerlerde çıkarılabilir. Cerrahi işlemden önce veya sonra hastaya kemoterapi tedavisi uygulanabilir. Bazen cerrahi işlemden önce kanserli hücreleri küçültmek için kemoterapi uygulanır. Lokal olarak yayılım gösteren kanserlerde bu uygulama oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Uygulanacak yöntem hastanın yaşı, cinsiyeti ve hastalığının evresine göre değişiklik gösterebilir.

Mide Kanseri Tedavisinden Sonra Beslenme Nasıl Olmalı?

Ameliyat ile tedaviye başlanan hastaların hayatlarının beslenme konusunda bir düzene sokulması gerekir. Midenin tamamı veya bir kısmı çıkarıldığından, mide kanseri ameliyatı sonrası hastalar küçük porsiyonlar ile doyarlar. Bundan dolayı yeterli mineral, demir ve protein alınamayabilir. Bunun yaşanmaması için yüksek protein düşük karbonhidratlı beslenmek oldukça önemlidir. Yeterli miktarda demir, B12 gibi vitaminlerin alınması gerekir. Kaliteli ve dengeli bir beslenmenin yanı sıra, az ve sık beslenmekte gerekir.

Mide kanseri nedir?

Mide kanseri, midenin yüzeyini kaplayan hücrelerin kontrolsüz ve hızlı bir şekilde büyüyüp yayılması ile oluşan bir kanser türüdür.

Mide kanseri ağrısı nerede hissedilir?

Mide kanserinde ağrı, mide boşluğunda, sırtta veya göğüs kemiği altında hissedilebilir.


Mide kanseri belirtileri nelerdir?

Mide kanseri belirtileri; bulantı, kısma, mide bölgesinde ağrı, şişkinlik, geğirti, kilo kaybı,  yutmakta güçlük, hazımsızlık veya mide de yanma hissi olarak sıralanabilir.

Mide kanseri tedavisi mümkün mü?

Mide kanseri de diğer kanser türlerinde olduğu gibi erken teşhis ve doğru tedavi ile iyileşme sağlanabilir.


Mide kanseri yayılma hızı ne kadardır?

Mide kanseri agresif bir kanser türü olduğu için hızlı yayılım gösterir.


Mide kanseri evreleri nelerdir?

Mide kanserinde evreler 0 ile başlar. Bu evrede midede anormal hücreler görülmüştür. 1. 2. 3. evrelerde lokal yayılımlar gözlenebilir. Ancak en ağır evre ise 4. evredir. Bu evre de midenin tamamında, lenf bezleri ve uzak organlarda yayılım olmuştur.

Mide kanseri 4. evre kurtulma şansı ne kadar?

Mide kanserinde 4. evrede olup 5 yıllık sağ kalma oranı %4 tür. Ancak yine de mide kanserinin son evresinde olan ve hastalığı yenen örnekler de mevcuttur.


Mide kanseri kaç yaşında olur?

Mide kanseri, hastanın yaşam koşulları dikkate alınarak farklı yaşlarda gözlemlenebilmektedir. Ancak genellikle 50 yaş ve üzeri risk grubundadır.

Mide kanseri metastaz yerleri nerelerdir?

Mide kanseri, mide duvarı boyunca ve yakın organlara yayılabilir. Lenf bezleri ve lenf bezine yayılım gösterebilir. Ayrıca dolaşım sistemi ile. Karaciğer, akciğer ve kemiklere sıçrayabilir.

Mide kanseri tedavisi var mıdır?

Mide kanseri, erken tanı ve tedavi ile iyileşme sağlanabilen bir hastalıktır. Yüksek moral ve uygun tedavi ile hastalarda iyileşme gözlemlenebilir. Cerrahi işlem, kemoterapi ve radyoterapi gibi yöntemler kullanılarak tedavi edilebilen bir hastalıktır.