VM Medical Park Maltepe Hastanesi

Obezite Nedir 

Günlük hayatımızda birçok zamanımızı yemek yiyerek geçiririz. Bu yediklerimiz aslında bizim sağlığımızı, kilomuzu hatta yaşama standartlımızı etkiler ve değiştirir. Günümüzde fast food diye adlandırdığımız, yağlı ve koruyucu içeren yiyecekler çokça sevilmekte ve aynı düzeyde tüketilmektedir. Bu yiyecekler kilo ile birlikte birçok hastalığı ve vücutsal sıkıntıyı beraberinde getirmektedir. Genç yaştaki ve aynı zamanda çocukların çokça tükettiği bu yiyecekler genç yaşta vücudu yıpratmakta ve ileriki yaşlarda ortaya çıkacak sıkıntılara yol açmaktadır. Bu sıkıntıların en başında obezite gelmektedir ve bu hastalık günümüzde çocuklarda bile olacak seviyeye gelmiş durumdadır. Peki, bu durumda obezite nedir sorusunu cevaplayalım. Obezite, kişilerin gereğinden fazla ve yaktığı kaloriden daha fazla alması sonucu vücutta biriken gereksiz ve zararlı yağ birikmesidir. Obezite hastası olan insanların hareketleri kısıtlanır, birçok organa zarar verir kısacası hayat standartlarını sıfıra indiren bir hastalıktır. Obezite erken teşhis konulabilen ve aynı zamanda tedavi edilebilen bir hastalık olmasından ötürü çabuk durdurulabilir ve hızlıca önlemler alınabilir. Obezite teşhisini en kolay koymanın yolu vücut kitle endeksini hesaplamaktır. Çıkan sonucun aralığı eğer fazla ise bir doktora başvurulmalı ya da kendi imkânlarımız ile diyet yapılmalıdır. Obeziteden kaçınmanın en kolay yollu fast food gibi ya da paketlenmiş gıdalardan kaçınmak olacaktır.

Obezite Kaç Kiloda Başlar

İnsanların yemek yeme alışkanlığı aslında sağlıklarını düzlemek için yaptıkları bir şeydir. İnsanlar boy ve metabolizma açısından farklıdır bu yüzden de vücut kitle endeksleri değişebilir. Bu yüzden obezite olan insanlar kendilerine göre çıkarım yapmalıdırlar. Eğer bir insan yaktığı kaloriden daha fazla kalori veya yağ alıyorsa ya da tam tersi aldığı kiloları yakmıyorsa obeziteye davetiye çıkartır akabinde obezite de başka hastalıklara yol açar. Obezite kaç kiloda başlar sorusuna bakıldığında Dünya Sağlık Örgütü; 80-85 kilolar normal, 85-90 kilolu, 95 ve üstü kilolara ise obezite teşhisi konulacağını söylemiş fakat bu kilolar kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Çünkü bu kilolar boy ile oranlandığında obez veya değil sonucu verir. Bu yüzden en net sonuç olan vücut kitle endeksini uygulamayız. Bu durumda ise vücut kitle endeksi 25 e kadar normal 25 üstü kilolu, 30 obez ve 40 ise morbid obez diye tanımlanan ultra obez sınıfına girer ve acilen bir doktora başvurulması gerekmektedir. Aynı şekilde ülkelerinde obezite yaş ve oranları farklıdır. Örneğin kendi ülkemiz olan Türkiye’de obezite oranı; erkeklerde %20,5 kadınlarda ise bu oran %41,0 toplamda %30,3 olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda Türkiye obezite de Avrupa da birinci Dünya’da ise dördüncü sıradadır. Ve Türkiye’nin obezite yaşı ise en yoğun olarak 55-64 yaşları arasında görülür. Gençlerde ise 15 ila 18 yaşları arasında en fazla görülmektedir.

0’dan obezite Diyeti Nasıl Yapılır

Dünya’ hemen hemen her ülkede sıklıkla görülen bu hastalık 21. Yüzyılın en yaygın ve zarar veren hastalıklarındandır. Gelişen ve küreselleşen bu dünya da bütün besinlerin içeriğine giren koruyucu ve doymuş yağlar başta olmak üzere paketli gıdalar da obezitenin dostudur. Obezite teşhisini erken koymak her zaman için avantajdır ama obezitenin tedavisi olduğu için bu hastalıktan kurtulmak isteyenler rahatlıkla bu tedaviye başlayabilirler. Obezitenin tedavisi kesinlikle diyettir. Peki, obezite diyeti nasıl yapılır sorusunu cevaplarsak. En önce her insanın vücudu ve metabolizması değişik olduğu için doktora gidilmesi lazım. Doktor muayenesinden sonra diyetisyen doktorlar aracılığıyla bir diyet programı olur. Bu diyet programı sizin obezite derecenize ve vücudunuzun verdiği tepkilere göre düzenlenir ve öyle başlanır. Örneği bir obez insan için günlük 1 kepekli ekmek verilmişse bir başkası için 2 kepekli ekmek verilebilir bu hastaya bağlı bir durumdur. Bu hastalıktan kurtulmak isteyen bir kişi göründüğü doktorun verdiği diyet listesine harfi harfine uyarak ve aynı zamanda bir spor veya günlük yürüyüş gibi fiziksel aktivite yaparak kilo vermeye destekte bulunabilir ve bu hastalıktan hasar almadan veya en az hasarla kurtulabilir.