VM Medical Park Maltepe Hastanesi
Çalışma Saatlerim
  • Pazartesi: 08:00 - 18:00
    Salı: 08:00 - 18:00
    Çarşamba: 08:00 - 18:00
    Perşembe: 08:00 - 18:00
    Cuma: 08:00 - 18:00
    Cumartesi: Kapalı
    Pazar: Kapalı
İletişim Bilgilerim

Pankreas Cerrahisi

Pankreas Cerrahisi

Pankreas Tedavisi

Pankreas, midenin arka tarafında bulunan on iki parmak bağırsağına komşu bir organdır. Vücutta önemli görevleri bulunur. Pankreas tüketilen besinlerin sindirimini ve besinlerden aldığımız glikozun kanda olması gereken seviyelerde tutulmasını sağlayan bazı hormonlar salgılar. Daha başka pek çok görevi bulunan pankreasın, vücut için önemi oldukça büyüktür ve en ufak bir sorunda vücudun dengesi bozulabilir. Pankreas kanseri, pankreasta bulunan kötü huylu hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalıp büyüyerek kitle oluşturması ile oluşur. Pankreas kanseri en çok görülen ve en tehlikeli kanserler arasında ilk dördün içindedir. Hızlı ve sinsi bir şekilde yayılması tanının erken konulmasının önüne geçmektedir.

Pankreas Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Pankreas kanseri başlangıç evrelerinde sinsi ve agresif bir yayılım gösterebileceğinden dolayı herhangi bir belirti olmaksızın ilerleyebilir. Ancak genelde şu belirtiler olmaktadır;

  • Aşırı kilo kaybı
  • Halsizlik
  • Karın ağrısı
  • İshal
  • Bulantı-kusma
  • Sindirim zorluğu
  • Yağlı dışkılama
  • Sırt ağrısı
  • Sarılık
  • Koyu renkte idrar

Pankreas kanserinde de diğer kanserlerde olduğu gibi erken tanı tedavinin olumlu sonuç vermesi açısından oldukça önem taşımaktadır. Bunun için ailede pankreas kanseri öyküsü, ani şeker hastalığı gibi durumlar varsa doktora başvurmakta fayda vardır.

Pankreas Kanserinin Tedavisi Var Mı?

Pankreas tedavisi için öncelikle, kanserin hangi evrede olduğu tespit edilir. Diğer organlara yayılım gösterip göstermediği, varsa hangi organlara yayıldığı ortaya koyularak cerrahi işlem ile çıkarılabilirliği değerlendirilir. Tümör ileri evredeyse cerrahi müdahale yapılamaz. İleri evredeki hastalara kemoterapi veya radyoterapi ile kitlenin küçültülmesi ve cerrahi işleme uygun hale gelmesi sağlanabilir. Cerrahi işlem yapılacaksa ve tümör pankreasın kuyruk veya gövde kısmındaysa nispeten daha kolay bir ameliyat ile tümör çıkarılabilir. Ancak tümör baş kısımda ise o zaman tümör tek başına çıkarılamayacağından, pankreasın baş kısmı, safra kesesi, on iki parmak bağırsağı ve midenin bir kısmı ile bazı lenf bezleri beraber çıkarılmak zorundadır. Pankreas kanseri kemoterapi süresi 6 ay boyunca sürer. İleri evredeki hastalarda radyoterapi ve cerrahi işlem uygulanmaz. Bunun yerine hastaların hayat kalitelerinin daha konforlu olabilmesi için kemoterapi adı verilen ilaç tedavisi uygulanır. Radyoterapi ise kemoterapi ile kombine kullanılabileceği gibi tek başına kanserli hücreleri yok etmek için de kullanılabilir. Bu tedavi ile yüksek enerjili ışınlarla kanserli hücrelerin olduğu bölgeye direkt ışın gönderilerek hücrelerin küçültülmesi ve yok edilmesi hedeflenmektedir. Ameliyat sonra pankreas kanserinin nüksetmesinin önlenmesi için de radyoterapi tercih edilmektedir.

Pankreas Kanseri Evreleri ve Tedavisi

Evre 1A ve evre 1B olarak ikiye ayrılır. Tümör 2 cm’den küçükse evre 1A, 2 ile 4 cm arasında ise evre 1B olarak tanımlanır. 2. evrede artık bölgesel bir genişleme söz konusudur. 3. evrede pankreasın yakınlarındaki ana damarlara ve sinirlere doğru yayılım görülür. 4. evrede artık yayılım uzak organlara sıçramıştır. Hastalarda etkin bir tedavi ile 5 yıla kadar yaşam imkânı sağlanabilmektedir.

Pankreas iltihabı Belirtileri

Pankreas iltihabı akut ve kronik olmak üzere iki türlü görülür. Akut pankreas iltihabı genellikle safra taşının safra yolunu tıkaması sonucunda oluşabileceği gibi, aşırı alkol tüketimi, safra kesesi hastalıkları da neden olabilmektedir. Akut pankreas iltihaplanması uzun sürerse kronikleşebilir. Pankreas iltihabı önemli ve hemen tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Pankreas hastalıkları tedavi edilmezse diğer organlarında zarar görmesine neden olur. İltihaplanma ne kadar artarsa hayati riskte o kadar artar. Acil tanı ve tedavi gerektiren bir rahatsızlıktır. Genellikle kramp şeklinde ağrı, karında şişlik, hazımsızlık, ateş, kusma, yağlı dışkı… gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Tanıdan sonra, antibiyotik ve kaybedilen sıvının yerine koyulmasıyla tedaviye başlanır. Cerrahi işlem gerektirmeyen bir hastalık olsa da, safra taşından kaynaklanan bir iltihaplanma söz konusu ise o zaman ameliyat gerekebilir.

Pankreas görevi nedir?

Pankreas, vücudumuzda önemli bir organdır. Zarar görmesi halinde diğer organlarda da hasar oluşabilir. Aldığımız besinleri sindirmede yardımcıdır. Vücuttaki şeker oranının seviyesini sabit tutmakla görevli olduğu gibi, proteinleri de ayrıştırır.

Pankreasa ne iyi gelir?

Brokoli, karnabahar, lahana, limon, kekik, meyan, karahindiba, sarımsak gibi gıdalar pankreasa iyi gelen yiyeceklerden bazılarıdır.

Pankreas nerede ağrı yapar?

Pankreas hastalıklarında genellikle karın ağrısı, sırt ağrısı ve mide ağrıları görülebilir.


Pankreas kanseri neden olur?

Alkol ve sigara tüketimi, ailede pankreas kanseri öyküsü ve şeker hastalığı bilinen nedenler arasındadır.


Pankreas kanseri evreleri nelerdir?

1.Evre 2. Evre 3. Evre ve 4. Evre olmak üzere 4 evre vardır. Son evre olan 4. Evreden sonra tedavi imkanı daha da azalmaktadır.


 

Pankreas iltihabı neden olur?

Akut ve kronik olmak üzere iki çeşit iltihap vardır. Akut pankreas iltihabı, safra kesesi hastalıkları veya safrada taşın safra yolunu tıkamasından dolayı olabilir. Akut iltihabın uzun süre devam etmesi ise kronik pankreas iltihabına neden olur.