VM Medical Park Maltepe Hastanesi
Çalışma Saatlerim
  • Pazartesi: 08:00 - 18:00
    Salı: 08:00 - 18:00
    Çarşamba: 08:00 - 18:00
    Perşembe: 08:00 - 18:00
    Cuma: 08:00 - 18:00
    Cumartesi: Kapalı
    Pazar: Kapalı
İletişim Bilgilerim

Safra Kesesi ve Ana Safra Yollari Cerrahisi

Safra Kesesi Ve Ana Safra Yolları Tedavisi

Safra kesesi önemli sindirim organlarımızdan biridir ve vücutta bulunan safranın ince bağırsağa taşınmasını sağlar. Karnın sağ tarafında karaciğerin altında bulunan küçük bir organdır.

Safra Kesesi Ne İşe Yarar?

Safra kesesi; vücutta salgılanan safranın, ince bağırsağa taşınmasını sağlayan iletici bir sindirim organı görevindedir. Herhangi bir nedenden dolayı alınması gerektiğinde, safra kesesinin olmaması durumu vücudu ciddi anlamda etkileyen komplikasyonlar meydana getirmez. Ancak yine de yağ yakımında azalma veya ishal gibi bazı sorunlar oluşturabilir.

Safra Kesesi Hastalıkları Nelerdir?

Safra kesesi hastalıkları genellikle, safranın karaciğer, ince bağırsak ve safra kesesinde dolaşmasını sağlayan tüplerin tıkanması ile oluşur. Bazı safra kesesi hastalıkları şu alt başlıklar altında incelebilir.

Safra Taşları (Kolelitiazis)

Safrada bulunan bazı maddeler, (kalsiyum tuzları, bilirubin gibi maddeler) zamanla birikerek veya sertleşerek safra taşlarını oluştururlar. Safra kesesi taşları, safra yollarını tıkayarak çeşitli hastalıklara neden olabilir. Büyüklüğü bir kum tanesi kadar olabileceği gibi, bir ceviz kadar da büyük olabilir. Çoğu zaman semptomlara neden olmaz, ancak zamanla taşların büyümesi veya çoğalmasıyla hastada sırtta veya mide boşluğunda şiddetli ağrılar gözlenebilir. Hatta ağrılar bazen öyle şiddetli olur ki hastaların kalp krizi geçirdiğinden şüphelenilebilir. Safra kesesi taşları uzun süre tedavi edilmezse kansere çevirme olasılığı olabilir. Kadınlarda daha fazla görülen bir hastalıktır. Safra kesesi kanseri hastalarının %80inde safralarında taş tespit edilmiştir. Önemsenmesi ve tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Safra Kesesi İltihabı (Kolesistit)

Safra kesesi taşları herhangi bir nedenle safra yollarını tıkadığında safra kesesi iltihabı oluşur. Mide bulantısı, kusma, sırtta ağrı, ateş, şişkinlik, gaz gibi belirtilerle ile kendini gösterebilir. Herhangi bir tedavi gerektirmeden iyileşebilir. Ancak altta yatan neden olan safra taşları tedavi edilmediği sürece tekrarlama olasılığı yüksektir.

Safra Kesesi Çamuru

Safra, safra kesesinde çok uzun süre kalırsa orada birikerek çamur oluşturabilir. Bu da zamanla safra yollarını tıkayarak safra kesesi taşı veya safra kesesi iltihabı oluşmasına neden olabilir. Safra kesesi çamuru belirtileri tıpkı diğer safra hastalıkları gibi şiddetli mide ve sırt ağrıları ile bulantı, kusma ve sarılık olabilir.

Safra Kesesi Kanseri

Safra kesesi kanseri, safra hastalıklarının tedavi edilmemesi yüzünden veya safradaki poliplerden dolayı oluşabilir. Yaygın olarak görülmeyen bir hastalık olan safra kesesi kanseri belirtileri, sırta doğru yayılan şiddetli ağrı, mide boşluğunda görülen ağrılar, sarılık, idrar renginde koyuluk, bulantı, kusma, ishal, kaşıntı olarak sayılabilir. Nadiren görülen bir kanser türüdür. Safra kesesi kanseri; lenf bezlerine, karaciğere ve diğer organlara yayılım gösterebilir. Bu bakımdan ciddi bir hastalıktır. Tedavisi geciktirilmemelidir.

Safra Kesesi Hastalıklarını Tedavi Yöntemleri

İlk etapta hastaların yaşam şekillerini değiştirmesi istenir. Şeker hastalığı veya aşırı kilo varsa öncelikle bunlara yönelik adım atılmalıdır. Hastanın kilo vermesi sağlanabilir. Sonrasında beslenme ve diyet listeleri ile kaliteli ve dengeli beslenmesi sağlanır. İlaç tedavisi gerekli ise ilaca başlanır. Bu yöntemler etkili olmazsa cerrahi yönteme başvurulabilir. Hastanın günlük yaşamını çok etkilemeyen bir hastalık olan safra kesesi hastalıkları, ilerleyen dönemlerde acil tedavi edilmesi gereken hastalık haline dönüşebilir. Çünkü hastalık ilerledikçe daha kötü sonuçlara neden olabilir. Safra taşları genellikle cerrahi yöntemle çıkarılır. Etkili ve güvenilir olan cerrahi işlem ile hastalar kolayca tedavi edilebilmektedir. Laparoskopik yöntemle küçük kesiler açılarak yapılan ameliyat sayesinde hastalar kısa sürede iyileşebilmektedir. Safra kesesi iltihabı antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar gibi oral yöntemlerle tedavi edilen bir hastalıktır.

Safra kesesi ne işe yarar?

Safra kesesinin görevi, karaciğerde üretilmiş olan safranın ince bağırsağa yönlendirilmesidir.

Safra kesesi taşı belirtileri nelerdir?

Hastalarda sırta yayılan ani ve şiddetli ağrı, bulantı, kusma, aşırı gaz veya sindirim problemleri, mide ağrısı, ishal gözlemlenebilir.

 


Safra kesesi taşına ne iyi gelir?

Safra kesesi taşı oluşumunda beslenme tarzı önemlidir. Aşırı karbonhidrat ve yağ tüketiminden kaçınmak gerekir. Bunun yanında zerdeçal, karahindiba, ısırgan otu, tarçın, maydanoz, sarımsak gibi besinler iyi gelebilir.


Safra kesesi ameliyatı kaç saat sürer?

Safra kesesi ameliyatı laparoskopik işlemle yapılır ve ortalama 30 dakika ile 1 saat arası süren bir işlemdir. Ciddi vakalarda biraz daha uzun sürebilir.


Safra kesesi taşı neden olur?

Safra kesesi taşı, vücutta aşırı miktarda oluşan bilirubin, kalsiyum tuzu gibi maddelerin birikerek taş oluşturmasıyla meydana gelir.


Safra kesesi taşı kimlerde görülebilir?

Aşırı kilo, şeker hastalığı olan kişilerde görülebileceği gibi ailede safra kesesi taşı hikayesi olan kişilerde de görülebilir. Bütün bunlar olmadığı halde safra kesesi taşı problemini yaşayan hastalar da mevcuttur.


Safra kesesi ameliyatı sonrası beslenme nasıl olmalıdır?

Safra kesesi ameliyatından sonraki ilk gün sıvı beslenme gereklidir. Sonraki günlerde katı gıdaya geçiş yapılabilir. Bir ay boyunca aşırı yağlı ve gaz yapan gıdalarda uzak durmak gerekir. Kahve tüketimi önerilmez. Asitli içecek ve alkol tüketilmemelidir. Baharat kullanımına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca hastaya özel diyetlerde uygulanabilmektedir.

Safra kesesi sonrası ağrılar uzun sürer mi?

Günümüzde laparoskopik olarak yapılan safra kesesi ameliyatları ağrısı uzun sürmemektedir. Ameliyat sonrasındaki günlerde ağrı kesiciler ile hastalar desteklenmektedir.


Safra kesesi taşı nasıl düşürülür?

Safra kesesindeki taşlar küçük ise kendi kendine düşebilir. Ancak büyük taşları doktorlar safra yolunun ağzını genişleterek düşürmektedir.


Safra kesesi polip nedir?

Safra kesesinin iç yüzeyinin kaplayan epitel hücrelerden oluşan zar tabakasına yapışık bulunan kitlelerdir. 5mm den büyük polipler kanser riski oluşturduğundan çıkarılmalıdır.