VM Medical Park Maltepe Hastanesi

Kolon kanseri nedir? kolonoskopi ne zaman yaptırmalıyım? 

Dünyada en sık karşılaşılan 5 kanser türü arasında yer alan kolon kanseri Her Yaşta görülebilen oldukça ciddi bir rahatsızlıktır. Kolon yani diğer adı ile kalın bağırsak kanseri kadın ve erkek ayrımı olmadan karşılaşılabilmektedir.  Erkeklere oranla kadınların daha sık karşılaştığı kolon kanseri Her yaş grubunda gözlemleniyor olsa da çoğunlukla 50 yaşın üzerinde ortaya çıkmaktadır. Ve diğer kanser türlerinde olduğu gibi erken tanı ve teşhis ile daha hızlı bir şekilde tedavi edilebilmektedir.

Kolon- kalın bağırsak kanseri nedir

Kalın bağırsaklar sindirim sisteminin en önemli parçalarından birisidir. Ortalama bir buçuk metre uzunluğunda olan kalın bağırsaklar ters U harfi şeklinde karnın sağ alt tarafında yer almaktadır. Kadın ve erkeklerde kolon bölümünde yer alan hücrelerde oluşan kanser riski kolon kanseri olarak adlandırılmaktadır. Bu bölüm içerisindeki hücre sayısının çoğalması ve kolonun etrafına yayılmasıyla kanser kendini göstermektedir. 

Kolon kanserinde erken tanı tüm kanserlerde olduğu gibi büyük önem taşımaktadır. Çünkü erken dönemde teşhis edilen kolon kanserinde hücrelerin yayılması sadece kolon içi ile sınırlı kalacaktır. Hücrelerin yakın organlara ve lenf bezlerine yayılması gerçekleşmeden kolon içinde temizlenmesi sağlanarak tedavisi uygulanacaktır. Dolayısıyla erken teşhis edilen bir kolon kanseri sürecinden tamamen kurtulmanız mümkün olacaktır.

Kolon kanseri belirtileri nelerdir 

Kolon kanseri sindirim sisteminde meydana gelen bir rahatsızlıktır ve dolayısıyla en yaygın belirtiler bağırsak ve dışkılama bozuklukları ile kendini gösterecektir. Kadın ve erkek hastalarda sıklıkla görülen kolon kanseri belirtilerinden bazıları şöyledir;

  • Anüsten ve dışkıdan kan gelmesi,
  • Sürekli ishal veya sürekli kabızlık durumu,
  • Dışkıda yumurta akı görünümlü salgıların bulunması,
  • Her zaman normal kalınlıkta olan dışkıların incelmesidir.

Bu belirtiler henüz kanserin ilk evresinde sıklıkla karşılaşılan belirtilerin başında gelmektedir. Bu belirtilerden kolon kanseri şüphesine düşmeyen hastalar hastalık daha da ilerlediğinde farklı belirtiler ile karşı karşıya kalacaktır. Artık ilerleyen ve kanserin bağırsağı tıkadı durumlarda ortaya çıkan kolon kanseri belirtileri ise şöyle sıralanmaktadır;

  • Kusma,
  • Nedeni belli olmayan sürekli bir kilo kaybı,
  • Dışkılama güçlüğü,
  • Dışkılama esnasında yoğun bir ağrı hissi,
  • Bağırsakların yeterince boşalmadığı hissi,
  • Karın bölgesinde oluşan sürekli bir ağrı ve şişlik,
  • Demir eksikliğine bağlı oluşan kansızlık,
  • Karın bölgesinde kitle oluşumu

gibi etkiler gözlemlenmektedir. 

Kolon kanseri teşhisi

Tıp dünyasında yaşanan gelişimler ile birlikte kolon kanseri teşhisi aşamasında endoskopik yöntemler ön plana çıkmaktadır. Kolon kanserinin teşhisi için kolonoskopi yöntemi kullanılmakta ve böylelikle kanserli hücrelerin erken dönemde saptanması mümkün olmaktadır. Kolonoskopi aynı zamanda henüz kanser riskine dönüşmemiş olan poliplerin teşhisi aşamasında büyük önem taşımaktadır. Kansere dönüşme riski olan polipler kolonoskopi ile teşhis edilerek alınmakta ve dolayısıyla kolon kanseri tehlikesi önlenmektedir. Bu nedenle risk grubunda olan hastaların düzenli olarak belirli aralıklarda endoskopik incelemeler yaptırıyor olması gerekmektedir.

Ne zaman kolonoskopi yaptırmalıyım

Kolonoskopi yöntemi kolon kanserinin teşhisi aşamasında kullanılan en etkin yöntemdir. Bu yöntem kanserli hücrelerin tespiti aşamasında kullanılabildiği gibi henüz kanserli hücreler oluşmadan da hastalığın önlenebilmesi için tercih edilmektedir. Bir vücutta oluşan bir tümör erken evrede kolonoskopi ile tespit edilebilmektedir. Ya da kolon kanserine neden olabilecek bir polip veya buna benzer tüm sorunlar henüz kanserleşme aşamasına geçmeden kolonoskopi ile tespit edilebilmektedir. Böylelikle kanser başlamadan önlem olarak gerekli tedaviler uygulanmakta ve hastaların kolon kanser hastalığına yakalanmasına fırsat verilmemektedir. 

Dolayısıyla kolonoskopi kolon kanseri erken tanı aşamasında çok önemlidir. 50 yaşın üzerindeki tüm bireylerin aile öykülerine, risk durumlarına ve kişisel sağlık hikayelerine bağlı olarak belirli aralıklarda kolonoskopi yaptırması önerilmektedir. Kolonoskopi yaptırmak için kolon kanseri belirtilerini gözlemliyor olmanıza gerek yoktur. 2-5 yıl aralıklarla bu uygulamayı yaptırmanız erken tanı ve teşhis için büyük bir öneme sahiptir. 

Kolonoskopi nedir, nasıl yapılır

Bağırsak ile ilgili tüm rahatsızlıkların ya da bulguların incelenmesi ve taranması aşamasında kullanılan yönteme kolonoskopi adı verilmektedir. Kolonoskop ucunda kamera ve ışığın bulunduğu, bükülebilen tıbbi bir cihazdır. Bu cihaz kalın bağırsak içerisinde ilerletilerek bağırsak ile ilgili olan tüm bulgular kameranın dışarı vermiş olduğu görüntüler ile incelenmektedir. Kolonoskop cihazının uzman hekimler tarafından hastalıklara ve bulguları tespit için kullanılması işlemi kolonoskopi olarak adlandırılmaktadır.